Rakip analizinde dikkat edilmesi gerekenler önemli bir konudur. Çünkü markalar rakip analizi sayesinde kendi stratejilerini geliştirebilir.

Rakip analizi, markaların faaliyet gösterdikleri sektörlerde yer alan rakiplerini incelediği, rakiplerinin pazarlama stratejilerini tespit ettiği, güçlü ve zayıf yönlerini belirlediği bir analiz türüdür.

İşletmelerin kendi stratejilerini geliştirebilmek için rakip analizine oldukça önem vermesi gerekir ve rakip analizinde ise dikkat edilmesi gereken önemli noktaların göz önünde bulundurulması gerekir.

Rakip analizinde dikkat edilmesi gerekenler adlı bu yazımızda sizlere rakip analizi ile ilgili bilgi verirken rakip analizinde dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsedeceğiz.

Rakiplerinizi doğru bir şekilde belirleyin

Rakip Analizi

Rakip analizinde dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sırada yer alan şey rakiplerin doğru bir şekilde belirlenmesidir. Genellikle bir sektörde faaliyet gösteren markaların rakip sayısı oldukça fazladır.

Genellikle rakip analizi yapacak olan markalar sektördeki en büyük markaları rakip olarak belirler ve bu durum markaların yanlış analiz yapmasına neden olur. Çünkü rakip analizi yaparken markanıza en yakın olan rakipleri de değerlendirmeniz gerekir.

Swoot analizi yapın

Rakip analizinde dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de swoot analizdir. Çoğu zaman rakip analizi yapan işletmeler yalnızca rakiplerini incelemeye yönelik çalışmalar yapar. Bu da aslına bakıldığında markaların kendilerini tanımalarını engeller.

Bu nedenle rakip analizi yaparken işletmelerin kendilerini de değerlendirebileceği, güçlü ve zayıf yönlerini görebileceği swot analizine de önem vermesi gerekir.

Rakiplerinizi her açıdan inceleyin

Rakip Analizi nasıl yapılır

Rakip analizinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da çoklu kanallar üzerinden inceleme yapmak olmalıdır. Genellikle bir sektörde faaliyet gösteren işletmeler rakip analizi yaparken yalnızca ürün fiyatlandırma stratejisini ya da sosyal medya platformlarını inceler. Bu durum rakip analizinden istediğiniz sonucu alamamanıza neden olabilir.

Bu yüzden rakiplerinizi analiz ederken ürün fiyatları, sosyal medya platformları, içerik stratejileri, video stratejileri, ürün tedarik stratejileri, müşteri deneyimi, kullanıcı deneyimi gibi önemli alanlarda da analiz yapmanız gerekir. Yapacağınız bu kapsamlı analizler sayesinde rakiplerinizi daha hızlı ve kolay bir şekilde analiz edebilir ve doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin

Rakip analizinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda rakiplerin güçlü ve zayıf yönleridir. Aynı sektörde faaliyet gösteren markaların bazıları belirli alanlarda güçlüyken belirli alanlarda da güçsüzdür.

Rakip analizi esnasında rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek rakip analizi yapan markaların kendi stratejilerini daha kolay bir şekilde oluşturmalarını sağlar. Bu nedenle rakip analizi esnasında markaların ekiplerin her açıdan izlerken onların güçlü ve zayıf yönlerini de saptaması gerekir.

Pazarlama stratejilerini inceleyin

Bir sektörde faaliyet gösteren tüm firmalar hedef kitlelerine ulaşmak ve satışlarını artırmak için pazarlama çalışmaları yapar. Her markanın pazarlama stratejisi ise birbirinden farklıdır. Kendi stratejisini geliştirmek isteyen markaların ise rakiplerinin pazarlama stratejilerini incelemesi oldukça önemlidir. Çünkü rakiplerin pazarlama sürecinde yaptığı hataları tespit etmek markanızın pazarlama stratejisini oluşturmak için oldukça önemlidir. Pazarlama stratejilerini izleyerek sizler de doğru bir strateji yaratabilir ve böylece satışlarınızı arttırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: E-ihracat Nasıl Yapılır

Objektif olun

Rakip analizinde en büyük yapılan hatalardan birisi subjektif bir bakış açısıyla ilerlemektir. Sübjektif bir bakış açısına sahip olmak markanız için oldukça tehditkar bir durumdur. Çünkü bu bakış açısı yeterli bir analiz yapmanızı engeller bu da alacağınız kararları olumsuz etkiler.

Bu nedenle rakip analizi çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmelerin objektif bir bakış açısıyla yaklaşmaları ve rakiplerin her yönden incelemeleri gerekir. Böylece doğru kararlar alabilir rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz.