Perakende satış, tüketicilere ürün veya hizmet sunan satıcıların, toptan miktarlarda ürünleri satın alıp son tüketiciye tekil satış olarak sunmasıdır.

Perakende satış; tektil, kozetik, gıda, teknolojik ürün gibi birçok farklı kategoriyi kapsar, yüzlerde farklı alanda faaliyet gösteren işletmeler tarafından gerçekleştirilir ve genellikle fiziksel mağazalarda ya da çevrimiçi pazaryeri platformlarında gerçekleştirilir.

Perakende Satışın Çeşitleri Nelerdir?

Perakende satış yapmak isteyen kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi perakende satış çeşitleri nelerdir sorudur. Perakende satış kendi içerisinde fiziksel mağaza satışı ve e-ticaret olarak ikiye ayrılabilmektedir. Gelin şimdi bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

Fiziksel Mağaza Satışı

Geleneksel perakende satış, fiziksel mağazalarda gerçekleştirilir. Mağaza lokasyon seçimi, satış yapılacak ürünün vitrinlenmesi, özel sezonlarda fiziksel mağazanın konsepte uygun olarak özelleştirilmesi satışları arttırmak için oldukça önemlidir.

Çevrimiçi Satış (E-Ticaret)

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, perakende satışın önemli bir kısmı çevrimiçi pazaryerleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. E-ticaret siteleri, müşterilere ürünleri çevrimiçi olarak satın alma ve teslim alma imkanı sunar.

Perakende satış adım adım ilerlenmesi gereken bir iş modelidir. Her bir satış ve müşteri titizlikle idare ettirilmelidir. Sabırla ve planlı şelilde hareket etmenin çok önemli olduğu perakende satış sektörü çok büyük bir pazarı kapsamaktadır.

Perakende Satış Nasıl Yapılır?

perakende satış nasıl yapılır

Perakende satış kulağa kolay gelse de zahmetli ve emek isteyene bir iş modelidir. Perakende satış nasıl yapılır sorusunun cevabı işletme adımlarına detaylıca göz atalım.

Ürün Seçimi ve Tedarik

Perakende satış işletmeleri, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünleri seçerek tedarik eder. Müşeterinin taleplerine yanıt verirken iki alternatif vardır. Birinci seçenek olası tüm ihtimallere yanıt vererek çeşitli ve alternatifi bol ürün yelpazesi oluşturmak, ikincisi ise niş ve özel bir ürünü pazara sunmak. Perakende satış gerçekleştirmeyi planlayan kişiler için ikinci seçenek geri dönüşü daha zor ancak daha az maliteytli bir seçenektir.

Perakene satışı yapılacak ürünün nerede ve kime satılacağı oldukça önemlidir, fiziksel olarak satış gerçekleştirilmesi durumunda mağazanın lokasyonu ve bu lokasyonun ziyaretçilerine yönelik pazar araştırması yapılmalı ve ürün seçimi gerçekleştirilmelidir.

Perakende satış ürün seçimi kadar önemli olan bir diğer aşama da tedarikçi ilişkileridir. Ürünlerin toptancısı ya da imalatçısı ile yakın ilişkiler kurmak uzun vadede öncelikli hizmet ve fiyat avanjatı almanızı sağlar.

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Danışmanı Nedir

Stok Yönetimi ve Depolama

Perakende satışta stok takibi oldukça önemlidir. Toptan satışın aksine bir yöntem olması sebebiyle daha çok satılan ürünleri tespit etmek bu ürünlerin düzenli tedariğini sağlamak gerekir. Paralel olarak satışı daha verimli ürünlerin piyasa dalgalarınmalarını takip ederek daha uygun fiyattan stoklanması satış kârlılığı açısından oldukça önemlidir.

Müşteri İletişimi

perakende satışta müşteri iletişimi

Perakende satışın altın anahtarı müşteri iletişimidir. Unutmayıki üründen çok ürünü nasıl sattığınız önemlidir. Bu konuya ek olarak eğer perakende satış yapmaya karar verirsiniz “İnsanlar ile iletişimi seviyor muyum?” sorusunu kendinizi sormalısınız.

Perakende satışta müşteri iletişimi, tedarik ve depolamadan çok daha zor ve meşakkatlidir.

Fiyatlandırma

Perakende satış işletmeleri, rekabetçi fiyatlandırma stratejileri belirlemeli ve rakip fiyatlarını sürekli olarak izlemelidir. Satış yaptığınız pazardaki fiyatları müşteriye ulaşmak açısından çok önemldiri.

Özel sezonlarda ya da stoğu kalmış ürünlerde depolama yükünden kurtulmak için İndirimler, promosyonlar ve kampanyalar gibi satış artırıcı teknikler kullanılabilir.

Pazarlama

Perakende satış yapan işletmeleri, hedef kitlelerine ürünlerini tanıtmak ve müşteri çekmek için pazarlama ve reklam faaliyetleri yürütür. Çevrimiçi reklamlar, sosyal medya pazarlaması, indirim kuponları ve mağaza içi promosyonlar gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.