Corona Virüs E-Ticaret’i Nasıl Etkiledi adlı bu yazımızda sizlerle Covid-19 pandemisinin e-ticaret sektörü üzerindeki etkileri hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağız. Sizler de bu yazımızı inceleyerek hayatımızın her alanının değişmesine neden olan COVİD-19’un e-ticaret üzerindeki etkilerini öğrenebilirsiniz.

2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi hayatımızın farklı alanlarında farklı etkiler yarattı. İlk dönemlerde karantina süreçleri ile günlük ihtiyaçlarımızı karşılama şekillerimiz, sosyalleşme biçimlerimiz ve diğer kişiler ile iletişime geçme şeklimiz değişmeye başladı.

COVID-19 pandemisi dünyayı etkisi altına almaya başladığında iş hayatında ve ekonomide de farklı etkiler yarattı. Bu süreçte bazı sektörlerde küçülmeler yaşanırken bazı sektörler ise bunun tam aksine pandemi sürecinde oldukça iyi bir yol kat etti. E-ticaret sektörü de Covid-19 pandemisinin iyi bir şekilde etkilediği sektörler arasında yer alıyor.

E-ticaret Sitelerine Verilen Önem Arttı

Corona Virüs E-Ticaret’i Nasıl Etkiledi adlı yazımızın bu bölümünde sizlere e-ticaret sitelerinin bu süreçte nasıl ve neden önem kazandığından bahsedeceğiz.

Koronavirüsün e-ticaret üzerindeki en büyük etkisi e-ticaret sitelerine verilen önemin artması. Koronavirüs dünyada pandemik bir boyut almaya başladığı ilk dönemlerde mağaza ve dükkanların kapanmasının ardından birçok kişi alışverişlerini e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazaryerleri üzerinden gerçekleştirdi.

Türkiye’de 16 Mart tarihinde başlayan karantina kararının ardından birçok sektörde faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler dijital dönüşümlerini tamamlamayı ve işlerini elektronik ortamlara taşımaya karar verdi.

  • Market
  • Giyim
  • Petshop
  • Ayakkabı ve Çanta
  • Beyaz Eşya
  • Manav

Sektörlerinde faaliyet gösteren birçok işletme ilk kapanma döneminde işlerini e-ticarete taşımak için adım attı. Dijital dönüşüm süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlayan işletmeler COVID-19 Pandemisi döneminde internetten de satış yaparak gelirlerini arttırmaya başladı.

İşletmelerin Sosyal Medya’ya Verdiği Önem Arttı

Korona Virüs’ün e-ticaret üzerindeki etkilerinden bir diğeri de sosyal medya platformları oldu. Kapanma döneminde kendilerini geliştirmek ya da boş zamanlarını değerlendirmek isteyen milyonlarca kişi sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının kullanım oranı bu süreçte oldukça artış gösterdi.

E-ticaret ile internetten ürün satışı gerçekleştiren işletmelerin büyük bölümü bu süreçte iletişim ve pazarlama çalışmalarını sosyal medya platformlarına yöneltti. Korona Virüs döneminde offline pazarlama yöntemleri önem kaybederken dijital pazarlamaya verilen önem arttı.

Birçok e-ticaret firması hedef kitlesine ulaşmak ve ürün satışı gerçekleştirmek için bu dönemde sosyal medya platformlarına daha büyük yatırımlar yaptı.

Mobil Uygulama Kullanımı Artış Gösterdi

Corona Virüs E-Ticaret’i Nasıl Etkiledi yazımızın bu bölümünde mobil uygulamaların bu dönemde e-ticarette ne derece önemli bir hale geldiği hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Pandemi döneminde zaman geçirmek, kendilerine yeni bir şeyler katmak isteyen kişilerin indirdiği mobil uygulamalar sayesinde dünya genelinde mobil uygulama kullanımı artış gösterdi. E-ticaret firmaları tarafından piyasaya sürülen mobil uygulamalarda kullanım oranı ve oturum sayısı bu dönemde %44’lük bir artış ile zirve yaşadı.

Koronavirüs’ün e-ticaret üzerindeki etkilerinden bir diğeri ise mobil uygulamalar alanında oldu. Pandemi döneminde daha önce herhangi bir mobil uygulaması olmayan binlerce işletme bir mobil uygulama tasarlatarak ürünlerini mobil uygulamaları üzerinden de satmaya başladı.

Uzmanlar COVID19 sürecinde başlayan bu gelişimin ilerleyen yıllarda da devam edeceğini öngörüyor. Kısacası mobil uygulamalara verilen önemin önümüzdeki yıllarda da artış göstereceği bekleniyor. Sizler de bu süreçte e-ticaret firmanıza bir şeyler katmak istiyorsanız e-ticaret siteniz için bir mobil uygulama tasarlatabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

E-ticaret Pazaryerlerinden Yapılan Alışverişlerin Sayısı Arttı

Koronavirüsün e-ticaret sektöründe iyi bir şekilde etkilediği platformlardan biri de pazaryerleri oldu. İnternetten alışveriş yapmak isteyen milyonlarca kişi ülkemizde bulunan N11, Trendyol, Hepsiburada ve Gittigidiyor gibi pazaryeri siteleri üzerinden alışverişlerini gerçekleştirdi. Bu platformlarda mağaza açan işletme sayısı da pandemi döneminde arttı. Kısacası e-ticaret pazaryeri kullanımı pandemi sürecinde büyük artış gösterdi.