Opencart mı Prestashop mu adlı bu yazımızda sizler için bu iki e-ticaret alt yapısını inceleyecek ve akıllarınızdaki soru işaretlerinin kalkmasına yardımcı olacağız. Opencart ve Prestashop e-ticaret yapacak firmaların kullandığı alt yapılardır. E-ticaret firmalarının tercih ettiği açık kaynak kodlu e-ticaret alt yapıları arasında bulunan Opencart ve Prestoshop ise birçok özellik bakımından birbirlerinden farklılaşmaktadır.

E-ticaret yapacak olan firmalar sitelerini hızlı bir şekilde açabilmek için genellikle e-ticaret alt yapısı kullanmayı tercih etmektedir. E-ticaretin her geçen gün büyüyen bir sektör haline gelmesiyle e-ticaret firmalarının kullanabileceği e-ticaret alt yapıları da gelişmeye başlamıştır. Günümüzde firmalar tarafından kullanılan 2 farklı e-ticaret alt yapısı bulunmaktadır.

  • Açık Kaynak Kodlu E-ticaret Alt Yapıları
  • Hazır E-ticaret Alt Yapıları

Opencart Nedir?

Opencart, e-ticaret firmaları tarafından tercih edilen açık kaynak kodlu bir e-ticaret alt yapısıdır. PHP tabanlı olarak hayata geçirilen Opencart, MySQL veritabanı ile HTML bileşenlerini kullanmaktadır.

PrestaShop Nedir?

2008 yılında piyasaya sürülen bir e-ticaret alt yapısı olan PrestaShop, açık kaynak kodlu ve ücretsiz kullanılan bir e-ticaret alt yapısıdır. MySQL veritabanını kullanan ve PHP programlama diliyle yazılan bu e-ticaret alt yapısı dünya genelinde birçok firma tarafından kullanılmaktadır.

Opencart’ın Avantajları ve Dezavantajları

Opencart mı PrestaShop mu adlı yazımızın ilk bölümünde sizlere e-ticaret alt yapıları hakkında bilgi verdikten sonra opencart ve PrestaShopu tanıttık. Yazımızın bu bölümünde ise Opencart ve Prestashop karşılaştırması yaparken her iki e-ticaret alt yapısının avantajları ve dezavantajları hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

E-ticaret sitesi kuracak olan kişilerin ücretsiz bir şekilde yararlanabildiği e-ticaret alt yapılarından birisi olan Opencart’ın avantajları şu şekildedir;

  • Opencart ile kurulacak olan e-ticaret siteleri yardım aldıklarında Türkçe kaynaklara kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
  • Alt yapı kodlanırken kullanılan kod yapısı çok karışık olmadığı için Opencart ile e-ticaret sitelerinde düzenleme yapmak isteyenler kolay bir şekilde işlem yapabilmektedir.
  • Genel olarak bakıldığında opencart e-ticaret alt yapıları için üretilen modüle ve entegrasyonların bir hayli fazla olduğunu söylemek mümkündür. Opencart açık kaynak kodlu bir e-ticaret alt yapısı olduğu için opencart temalarından da ücretli ve ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğinizi söylememiz doğru olacaktır.

Opencart’ın avantajları fazla gibi gözükse de dezavantajlı olduğu durumlar da bulunmaktadır.

  • Opencart e-ticaret alt yapılarında ücretsiz modüller işlemlerinizin belirli kısmını yapmanıza olanak sağlamaktadır. Gelişmiş işlem yapmak isteyenlerin ise ücretli modül tercih etmesi gerekmektedir.
  • Opencart kurulumu ile gelen demo teması işlevsel bir tema olmadığı için ücretli tema ve modül satın almanız gerekmektedir. Bu da e-ticaret firmanızın maliyetlerinin artmasına neden olacaktır.
  • Opencart’ın sanal pos ayarlarının yapılabilmesi için sanal pos masraflarının da bir hayli fazla olduğunu söylemek mümkündür.

PrestaShop Avantajları ve Dezavantajları

Opencart Mı Prestashop Mu yazımızın bir üst bölümünde Opencart’ın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgileri sizlerle paylaştık bu bölümde ise Prestashop avantajları ve dezavantajlarına bakacağız.

Açık kaynak kodlu e-ticaret alt yapıları değerlendirildiğinde her e-ticaret alt yapısının kullanıcılarına aynı özellikleri verdiğini söylemek mümkünüdür. PrestaShop kullanacak e-ticaret alt siteleri;

  • Kolay bir şekilde mağaza oluşturabilmektedir.
  • Ücretli ve ücretsiz bir şekilde oluşturulan şablonlardan yararlanabilmektedir.
  • Yurtdışına satış çalışmalarını daha kolay bir şekilde yapabilmektedir.

Gibi özellikler PrestaShop’un avantajları iken;

  • Destek dosyalarının dilinin İngilizce olması.
  • Yazılımcı masraflarının yüksek olması
  • Genellikle ücretli modüllerin daha iyi işlem yapılmasına olanak sağlaması

İse Prestashop’un dezavantajları arasında yer almaktadır.

Opencart VS PrestaShop

Opencart Mı Prestashop Mu diyenler için hazırladığımız bu yazımızda her iki e-ticaret alt yapısını kullanarak kurulan sitelerin belirli masrafları olduğunu sizlerle paylaştık.

Genel olarak bakılırsa Opencart ile kurulan e-ticaret sitesi sayısının fazla olması, Türkçe kaynakların çokluğu ve modül ücretlerinin daha az olması gibi etkenler göz önünde bulundurulduğunda açık kaynak kodlu bir e-ticaret alt yapısı tercih edecekseniz Opencart ile e-ticaret sitesi kurmanızı öneririz.